-10% na celú ponuku so zľavovým kódom BEMONDI10. Doprava zdarma od 300 €.

Pohovky do obývačky, ako si vybrať ideálnu pohovku

Načítávanie...
Pohovky do obývačky, ako si vybrať ideálnu pohovku

Pohovka je srdcom obývačky, osou, okolo ktorej sa točí domáci rodinný a spoločenský život. Pohovka poskytuje nielen pohodlné miesto na odpočinok, ale aj zdobí interiér a určuje jeho charakter. Čím by ste sa mali riadiť pri výbere ideálnej pohovky do obývačky? Predtým, ako sa rozhodnete, zistite, čo obchody ponúkajú, získajte prehľad o trendoch a predovšetkým si premyslite svoje očakávania a potreby. Náš text vám pomôže zorientovať sa v informáciách a možno sa aj rozhodnúť.

 


Typy pohoviek do obývačky

Rohové pohovky na spanie

Rohové sedacie súpravy sú ideálne do väčších obývacích izieb, ponúkajú veľa miesta na sedenie, takže sú ideálne pre rodiny alebo častých hostí a vytvárajú pohodlný priestor na odpočinok. Ich výhodou je optimálne využitie priestoru a pohodlie. Rohové sedacie súpravy majú často hlboké sedadlá a mäkké vankúše, pohodlné a umožňujú vám relaxovať. Sú elegantné a štýlové a majú pekný tvar. Rohové sedacie súpravy sú k dispozícii v rôznych štýloch, farbách a látkach, vďaka rozsiahlej ponuke sa dajú ľahko prispôsobiť individuálnym preferenciám a dizajnu interiéru. Rohové sedacie súpravy sú funkčné a často sú vybavené ďalšími funkciami, ako je úložný priestor na lôžkoviny, nastaviteľné opierky hlavy alebo zabudované audio systémy, ktoré zvyšujú ich príťažlivosť.

Výhody rohových sedacích súprav môžu byť zároveň ich nevýhodami. Predovšetkým však zaberajú viac miesta ako tradičné pohovky, čo môže byť problém v menších miestnostiach alebo v obývacích izbách neobvyklého tvaru. Ďalším aspektom je menšia flexibilita tohto usporiadania. Rohovú pohovku je vzhľadom na jej rozmery ťažšie prestavať. Rohové sedacie súpravy sa čistia ťažšie ako tradičné sedacie súpravy, najmä ak majú početné opierky hlavy, vankúše a záhyby, ktoré môžu sťažovať dosiahnutie všetkých oblastí. Rohové pohovky bývajú tiež drahšie ako tradičné pohovky, čo môže byť dôležitým faktorom pri rozhodovaní o kúpe, najmä ak máte obmedzený rozpočet.

Rozkladacie pohovky

Praktické riešenie pre tých, ktorí hľadajú ďalší priestor na spanie. Rozkladacie pohovky umožňujú rýchlu a jednoduchú premenu pohovky na posteľ. Ich hlavnou výhodou je funkčnosť: sú ideálnym riešením pre tých, ktorí žijú v menších bytoch alebo hosťovských izbách, kde je každý meter štvorcový cenný. Mnohé rozkladacie pohovky majú pohodlné matrace, vďaka ktorým je spanie na nich pohodlné a príjemné pre hostí aj pre bežných používateľov. Rozkladacie pohovky s možnosťou prestavby z pohovky na posteľ poskytujú väčšiu flexibilitu pri zariaďovaní miestnosti, pretože umožňujú jednoduchú zmenu usporiadania nábytku podľa potreby. Aké sú ich nevýhody? V porovnaní s tradičnými pohovkami môže byť sedenie na rozkladacích pohovkách menej pohodlné, najmä ak majú tenšie a tvrdšie sedadlá. Niektoré rozkladacie pohovky majú zložité alebo chatrné rozkladacie mechanizmy, čo môže viesť k problémom s funkčnosťou alebo k potrebe častejšej údržby či opravy. Rozkladacie pohovky vyžadujú ďalší priestor, aby sa dali voľne rozložiť, čo môže byť v menších miestnostiach problém. Ďalším aspektom je cena. Rozkladacie pohovky môžu byť drahšie ako tradičné pohovky. Čistenie niektorých rozkladacích pohoviek môže byť vzhľadom na ich zložitú konštrukciu náročnejšie ako čistenie tradičných pohoviek.


Modulové
pohovky


V posledných rokoch je to skutočný hit. Modulárne pohovky sa skladajú zo samostatných modulov, ako stavebné bloky, ktoré možno kombinovať a usporadúvať v rôznych konfiguráciách, hrať sa s nimi a vytvoriť tak dokonalé usporiadanie vašej obývačky. Vyznačujú sa multifunkčnosťou a flexibilitou, ktorá im umožňuje prispôsobiť sa meniacim sa potrebám a rozmerom miestnosti. Umožňujú voľne kombinovať a konfigurovať prvky v závislosti od vašich potrieb a peňaženky, môžete si kúpiť základné moduly na začiatok a potom ich pridávať, aby ste si vytvorili konfiguráciu svojich snov. Rohové moduly, pufy a stredové moduly ponúkajú takmer neobmedzené možnosti dizajnu. Modulárne pohovky sú moderné, s výrazným dizajnom a krásnym tvarom. Predajcovia ich často ponúkajú z vysokokvalitných tkanín s ľahko čistiteľnými vlastnosťami, napríklad s vodoodpudivou úpravou alebo úpravou vhodnou pre domáce zvieratá. Okrem toho existujú modulárne pohovky vybavené úložným priestorom na posteľnú bielizeň, zabudovanými konferenčnými stolíkmi alebo podrúčkami, ktoré fungujú ako police. Majú teda modulárne pohovky nejaké nevýhody? V prvom rade bývajú drahšie ako tradičné pohovky, a to kvôli ich modulárnej konštrukcii a možnosti prispôsobenia. Montáž modulárnych pohoviek môže byť časovo náročnejšia a vyžaduje si väčšiu pozornosť pri spájaní a umiestňovaní jednotlivých modulov.

Kožené pohovky

Sú ideálne pre tých, ktorí oceňujú sofistikovaný dizajn a odolnosť. Ak sa rozhodnete pre prírodnú kožu, pohovka vám vydrží dlhé roky bez viditeľných následkov opotrebovania. Kožené pohovky sú k dispozícii v ťažkej a pevnej forme, ale aj v ľahšej, elegantnej forme, ako napríklad chesterfield. Kožené pohovky sú funkčné a ľahko sa udržiavajú v čistote, ale vyžadujú si špeciálnu starostlivosť, ktorá pomôže udržať kožený povrch v dobrej kondícii. Okrem toho by mali stáť na mieste, kam slnečné lúče dopadajú v obmedzenej miere.


Čo by ste mali zvážiť pri výbere pohovky do obývačky?

Priestor

Dôkladne si zmerajte priestor, ktorý máte v obývačke k dispozícii, aby ste si vybrali pohovku, ktorá do nej dokonale zapadne, nebude prekrývať interiér, ale doplní celé zariadenie. Rozmery vybranej pohovky je dobré vyznačiť na podlahe obývacej izby, a to pomocou značiek vytvorených kriedou alebo prúžkov vystrihnutých z papiera. To vám pomôže posúdiť, koľko skutočnej plochy bude pohovka zaberať a koľko voľného priestoru zostane okolo nej.

Štýl a interiérový dizajn

Vyberte si pohovku, ktorá ladí s celkovým usporiadaním. Môže to byť minimalistická moderna, klasická elegancia alebo rustikálna surovosť. Môžete si vybrať aj pohovku, ktorá bude kontrastovať s interiérom, napríklad pohovku v štýle Ludwik integrovanú do strohého priestoru.Dôležité je, aby to celé bolo premyslené a ucelené.

Funkčnosť

Zvážte, aké sú vaše očakávania. Ak potrebujete viac miesta na spanie pre hostí, zvážte rozkladaciu pohovku. Ak chcete flexibilitu v usporiadaní, stojí za to zvážiť modulárnu pohovku.

Pohodlie

Skontrolujte, či je pohovka dostatočne mäkká a pohodlná, akú hĺbku sedadla a či dostatočne podopiera chrbát. Pohodlie je pri každodennom používaní kľúčové.

Materiál čalúnenia

Vyberte si látku, ktorá vyhovuje vašim potrebám a životnému štýlu. Koža môže byť elegantná, ale látka môže byť útulnejšia a ľahšie sa udržiava.

Dodatočné rady

Pred kúpou si pohovku vyskúšajte. Predtým, ako sa rozhodnete, uistite sa, že je pohodlná a spĺňa vaše očakávania.

Venujte pozornosť kvalite. Investícia do kvalitnejšieho nábytku sa vám môže z dlhodobého hľadiska oplatiť, pretože vám zabezpečí dlhú životnosť a pohodlie na dlhé roky.

Pozrite si ďalšie funkcie. Niektoré pohovky majú zabudovaný úložný priestor na posteľnú bielizeň, nastaviteľné opierky hlavy alebo dokonca audio systém. Zvážte, či budú takéto funkcie pre vás užitočné.


Výber ideálnej pohovky do vašej obývačky môže byť náročná úloha, ale ak budete mať dobrý prehľad o ponuke obchodov a zohľadníte dôležité faktory, ktoré sme uviedli vyššie, pomôže vám to najlepšie rozhodnutie. Nezabudnite, že pohovka je ústredným prvkom vašej obývačky, preto sa oplatí dôkladne zvážiť rôzne možnosti.